ΑΙΟΛΙΚΟ  ΠΑΡΚΟ
.Τα κριτήρια αυτής της επιλογής είναι επειδή η αιολική ενέργεια είναι η ενέργεια του μέλλοντος και αυτό γιατί:

"    είναι άφθονη και διάσπαρτη,
"    δε θα τελειώσει ποτέ,
"    είναι εγχώρια πηγή ενέργειας
"    βοηθά στην απεξάρτηση από ακριβά εισαγόμενα καύσιμα
"    η τεχνολογία εκμετάλλευσης είναι εμπορικά ώριμη,
"    προσφέρει την καλύτερη περιβαλλοντικά λύση,
"    προσφέρεται για περιφερειακή ανάπτυξη,
"    προσφέρεται για αποκέντρωση του ενεργειακού μοντέλου παραγωγής,
"    δεν την έχουν λίγα "τυχερά" κράτη,αλλά όλοι,
"    ενισχύει το ηλεκτρικό δίκτυο λόγω της διασποράς στην ανάπτυξη της
"    ενισχύει την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού
"    δίνει ενέργεια χωρίς καύσιμο.

Αιολική ενέργεια είναι η ενέργεια η οποία οφείλεται στη δύναμη του ανέμου. Από τα πολύ παλιά χρόνια -τότε που η δύναμη του ανέμου ήταν η μοναδική σχεδόν γνωστή πηγή ενέργειας- ο άνθρωπος επινόησε τρόπους να τη χρησιμοποιεί για διάφορους σκοπούς (ιστία, ανεμόμυλοι κτλ.). Χιλιετίες αργότερα η εμφάνιση και η ανάπτυξη πιο αποδοτικών μορφών ενέργειας, όπως η θερμική, η ηλεκτρική κ.ά., περιόρισαν τη χρησιμοποίηση της αιολικής ενέργειας.
Σήμερα, εξαιτίας της συνεχούς χρησιμοποίησης στερεών ή υγρών καυσίμων και της απειλής εξάντλησης των αποθεμάτων τους, ο άνθρωπος στράφηκε πάλι με ενδιαφέρον στην αρχαιότατη πηγή ενέργειας, την ενέργεια του ανέμου. Με τη χρήση των ανεμογεννητριών για τη μετατροπή της αιολικής ενέργειας σε ηλεκτρική, υπάρχουν ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι είναι δυνατή η τιθάσευση του ανέμου για την εξυπηρέτηση οικονομικών σκοπών, τουλάχιστο σε ορισμένες περιοχές και για ορισμένες χρήσεις.
Η αιολική ενέργεια, μαζί με την ηλιακή και τη γεωθερμική, ανήκει στις ήπιες ή καθαρές ή εναλλακτικές πηγές ενέργειας, οι οποίες, αντίθετα με τις συμβατικές, δε ρυπαίνουν το περιβάλλον. Εξάλλου η αιολική ενέργεια είναι ανεξάντλητη (ανανεώσιμη) και φθηνή, καθώς προσφέρεται δωρεάν από τη φύση. Είναι λοιπόν φανερή η μεγάλη περιβαλλοντική και οικονομική σημασία της αξιοποίησης των ήπιων πηγών ενέργειας για μια χώρα που δεν είναι αυτάρκης σε καύσιμες ύλες.
Το κύριο μειονέκτημα της αιολικής ενέργειας είναι ότι δεν παρέχεται συνεχώς με την ίδια ένταση (είναι διακοπτόμενη), γι' αυτό και πρέπει να αποθηκεύεται σε συσσωρευτές για τις περιόδους άπνοιας ή να χρησιμοποιείται παράλληλα με άλλες μορφές, τις οποίες να αντικαθιστά εν μέρει ή συνολικά τις ώρες που πνέουν άνεμοι.
Η αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας είναι δυνατή στην Ελλάδα, καθώς σε πολλές περιοχές και κυρίως στα νησιά του Αιγαίου πνέουν ισχυροί άνεμοι για πολλές ώρες το χρόνο. Ιδιαίτερα σε απομακρυσμένα νησιά ή περιοχές που είναι
δύσκολη ή δαπανηρή η ηλεκτροδότηση, το κόστος της εγκατάστασης ανεμογεννητριών είναι ανταγωνιστικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ανεμογεννήτρια ισχύος 2 MW μπορεί να παράγει το χρόνο τόση ενέργεια, όση παράγουν 500 τόνοι πετρελαίου.
Ήδη σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, όπως στη Σαμοθράκη, την Κύθνο και την Κρήτη, έχουν δημιουργηθεί τα αιολικά πάρκα των οποίων η συνολική ισχύς υπολογίζεται στα 400 MW.
Το αιολικό πάρκο του Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ έχει εγκαταστημένες περισσότερες από 2.000 ανεμογεννήτριες.
Η αιολική ενέργεια είναι η ενέργεια του ανέμου που προέρχεται από τη μετακίνηση αερίων μαζών της ατμόσφαιρας. Το συνολικό εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρικών αναγκών της. Δείτε και τον τρόπο σχηματισμού των ανέμων.

Οι μηχανές με τις οποίες εκμεταλλευόμαστε το φαινόμενο αυτό, ονομάζονται ανεμογεννήτριες (Α/Γ). Διακρίνουμε δύο είδη: τις δίπτερες και τις τρίπτερες. Οι τρίπτερες, με ρότορα μικρότερο των 10 μέτρων, έχουν τη δυνατότητα εκμετάλλευσης ασθενούς αιολικού δυναμικού. Στις μηχανές μεγάλου μεγέθους επικρατούν οι δίπτερες, με κόστος κατασκευής και συντήρησης μικρότερο απ' αυτό των τρίπτερων αντίστοιχου μεγέθους. Η σύγχρονη τεχνολογία χρήσης της αιολικής ενέργειας ξεκίνησε με μικρές Α/Γ δυναμικότητας 20 ως 75 KW. Σήμερα χρησιμοποιούνται Α/Γ δυναμικότητας 200 ως 2.000 KW.

Ενδιαφέρον, για την εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού τους, έχουν οι περιοχές με ικανοποιητικές μέσες ταχύτητες ανέμου. Ένα πάρκο ανεμογεννητριών, το οποίο σε ταχύτητα 8m/sec αποδίδει 1600KW, σε ταχύτητα 4m/sec αποδίδει μόνο 200 KW. Σημαντικό ρόλο παίζει ο τόπος εγκατάστασης των ανεμογεννητριών. Η ύπαρξη ανωμαλιών του εδάφους,
κτιρίων, δέντρων ή εμποδίων γενικά μπορεί να δημιουργήσει στροβιλισμούς και να μειώσει την αποδοτικότητα. Πριν την επιλογή της περιοχής απαιτείται μελέτη στατιστικών μετεωρολογικών δεδομένων για τις κατευθύνσεις των κυρίαρχων ανέμων για περίοδο ενός χρόνου.

Στα νησιά του Αιγαίου, στην Κρήτη και στην Αν. Στερεά Ελλάδα οι μέσες ταχύτητες ανέμου είναι 6 - 7 m/sec, με αποτέλεσμα το κόστος της παραγόμενης ενέργειας να είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό, γι' αυτό παρατηρείται πληθώρα έργων εκμετάλλευσης στις περιοχές αυτές.

Μετά την απελευθέρωση της αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, υποβλήθηκαν 350 αιτήσεις για άδεια αιολικών εγκαταστάσεων. Η παραγωγή ηλεκτρισμού από τον άνεμο είναι σήμερα ελκυστική για πολλούς λόγους.
Κατά αρχήν πρόκειται για ''καθαρή'' ενέργεια. Η χρήση μιας τουρμπίνας 600KW, σε κανονικές συνθήκες, αποτρέπει την αποβολή 1200 τόνων CO2 ετησίως, που θα αποβάλλονταν στο περιβάλλον αν εχρησιμοποιείτο άλλη πηγή για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως π.χ. άνθρακας. Δεν έχει καμιά επιβάρυνση για το περιβάλλον και ο τρόπος παραγωγής έχει αδιαμφισβήτητη ασφάλεια.
Η αιολική ενέργεια είναι σήμερα η πιο φτηνή απ' όλες τις υπάρχουσες ήπιες μορφές και είναι ανεξάντλητη. Η παραγωγή ενέργειας από μια ανεμογεννήτρια κατά τα 20 χρόνια λειτουργίας της ισοδυναμεί με την 80πλάσια ποσότητα ενέργειας που απαιτείται για την κατασκευή, λειτουργία και καταστροφή της όταν αυτή κριθεί ανενεργή.

Το 1999 η αιολική ενέργεια κάλυψε το 10% των αναγκών για ηλεκτρισμό στη Δανία και το 2003 αναμένεται να καλύψει το 14%. Θεωρητικά, η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της Ευρώπης στο μέγιστο θα μπορούσε να καλύψει όλες τις ανάγκες για ηλεκτρική ενέργεια. Στην Ευρώπη, στις αρχές του 1999, πάνω από 6600MW κάλυψαν τις ανάγκες 7 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Το συνολικό εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό της Ελλάδας μπορεί να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των ηλεκτρικών αναγκών της. Είναι γνωστό ότι η κάλυψη του 15% των ηλεκτρικών αναγκών της χώρας, που αντιστοιχεί σε 6,45 Τwh, το 2001 μπορεί να επιτευχθεί οικονομικά με την ανάπτυξη των Αιολικών Πάρκων.

Οι προηγμένες τεχνολογίες, εν προκειμένω, στην αεροδυναμική, στην αντοχή των υλικών και στη μετεωρολογία, έχουν συνεισφέρει σε ετήσια αύξηση 5% στην απόδοση ανά τετραγωνικό μέτρο έλικα (στατιστικά στοιχεία καταγεγραμμένα στη Δανία μεταξύ 1980 - 1995). Επίσης, έρευνες που γίνονται στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προσανατολίζονται στη θεαματική μείωση του κόστους παραγωγής της γύρω στο 2005.
Σήμερα, ο σχετικός τομέας στη βιομηχανία προσφέρει 40.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Οι δημοσκοπήσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία έδειξαν ότι το 70% του πληθυσμού προτιμά την παραγωγή και χρήση αιολικής ενέργειας. Η Δανία κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή. Το παραγόμενο αιολικό δυναμικό στη Δανία το 1998 ήταν 1200 MW και το ίδιο έτος οι Δανοί κατασκευαστές κατείχαν το 50% της παγκόσμιας αγοράς σε ανεμογεννήτριες.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα της αιολικής ενέργειας είναι ότι εξαρτάται άμεσα από την ύπαρξη ικανοποιητικών ταχυτήτων ανέμου. Τι γίνεται όμως όταν δεν φυσάει άνεμος; Επειδή δεν υπάρχουν δυνατότητες για οικονομική αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, επιβάλλεται να υπάρχει εφεδρεία συμβατικών σταθμών για το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος των ανεμογεννητριών. Για ηλεκτρικά συστήματα, όπως το σύστημα της Κρήτης, όπου οι αιχμές φορτίου καλύπτονται με αεροστρόβιλους ντίζελ και με υψηλό κόστος παραγωγής, θα μπορούσε να εξεταστεί η περίπτωση συνδυασμού ανεμογεννητριών με αντλητικά υδροηλεκτρικά έργα.

αρχική
χρήσιμα
ελεύθερος χρόνος